تغذیه در زمان ارتودنسی (لیست غذاهای نرم + غذاهای ممنوعه ارتودنسی)
برای والدینی که کودکانشان ارتودنسی انجام داده اند همواره رژیم غذایی یا تغذیه در زمان ارتودنسی یک دغدغه و مساله مهم بوده است. آن ها می خواهند بدانند که فرزند دلبندشان طی مدت زمان ارتودنسی دندان چه غذاهایی باید بخورد و از خوردن کدام خوراکی ها اجتناب کنند. آنچه در این مقاله نگاشته شده است یک لیست کامل از غذاهای مضر برای ارتودنسی و همچنین لیست غذاهای نرمی است که با همکاری دکتر درویش پور بهترین متخصص ارتودنسی در کرج و تهران جمع آوری شده است.
تغذیه در زمان ارتودنسی (فهرست غذاهای ممنوعه در زمان ارتودنسی)
اگرچه بریس های ارتودنسی ثابت با فناوری مدرن ساخته شده اند و استحکام زیادی دارند، اما احتمال آسیب دیدن و شکسته شدن آن ها همچنان وجود خواهد داشت. بنابراین شما باید در طول مدت زمان ارتودنسی حتما از بریس های خود مراقبت کنید. یکی از اصول مراقبتی از بریس ها اجتناب از مصرف برخی مواد غذایی و خوراکی است.
به طور کلی، تمام افرادی که ارتودنسی انجام داده اند (چه ثابت و چه ارتودنسی متحرک) باید از مصرف غذاهای چسبناک، سفت و سخت یا آن هایی که نیازمند جویدن زیادی هستند خودداری کنند. و فقط غذاهای نرم و توصیه شده را مصرف کنند. برخی از غذاهای ممنوعه در زمان ارتودنسی که باید از مصرف آن ها اجتناب کرد عبارتند از:
- ذرت بو داده
- آجیل و خشکبار
- آبنبات ها (که هم چسپناک هستند و هم سفت و سخت)
- آدامس (از هر نوع)
- یخ
- چیپس ذرت
- پیتزا
- کلوچه های سفت و سخت
- شکلات چسبناک یا سفت
- بلال
سعی کنید از جویدن یا گاز زدن غذاهای سفت (مخصوصا با دندان های جلویی) خودداری کنید. در صورت امکان، غذاهای زیر را به صورت قطعه قطه در آورده و بعد میل کنید:
- سبزیجات خام
- نان های برشته شده
- انواع میوه
- پیتزاهای حاوی مواد سفت و پنیر پیتزای زیاد
- گوشت
- همبرگر و سایر ساندویچ های مشابه
تغذیه در زمان ارتودنسی (لیست غذاهای نرم و مناسب برای ارتودنسی)
علاوه بر اینکه باید موارد ذکر شده در بالا را به کلی کنار گذاشته یا با احتیاط و مطابق دستور مصرف کنید، در زمان ارتودنسی شما باید لیستی از غذاهای نرم را میل کنید. این غذاها نه تنها باعث رسیدن مواد مغذی به بدن می شوند که باعث بهبود کیفیت بریس ها و همچنین سهولت در رسیدگی به بهداشت دهان و دندان نیز می شوند. موارد زیر توسط متخصص ارتودنسی به بیماران و مراجعان توصیه می شوند:
- ذرت بو داده بدون پوسته (فقط بخش نرم ذرت که به صورت مجزا به فروش میرسد)
- ماست
- موز
- انگور بدون هسته
- پرتقال
- توت فرنگی و سایر میوه های خانواده بری
- کلوچه، کراکر یا کوکی های سبک و نرم
- انواع پنیر نرم
- پوره سیب زمینی
- کره بادام زمینی
- ژله
- نودل نرم با آب زیاد و گوشت له شده مرغ
- راویولی